[Sarbatoare] Miscarea de Independenta

Go down

[Sarbatoare] Miscarea de Independenta

Post by PoppinGirlJiye on Tue Jan 24, 2012 7:27 am

Miscarea de Independenta, Miscarea Samil sau Demonstratia Mansae
(만세운동)


Miscarea de Independenta a fost una dintre primele manifestari publice de rezistenta coreene in timpul ocupatiei a Imperiului Coreean de catre Japonia. Numele se refera la un eveniment care a avut loc la 1 martie 1919, de unde si numele miscarii, sensul literal "Trei-o singură mişcare" sau "Prima Miscarea Martie " in coreeana.

Mişcarea Samil a venit ca un rezultat al naturii represive a ocupatiei coloniale sub dominatia militara a Imperiului Coreean in 1905, si "Paisprezece Puncte" subliniind dreptul national de "autodeterminare", proclamat de presedintele Woodrow Wilson la Conferinta de Pace de la Paris in ianuarie 1919. Dupa ce a auzit vestea discursul lui Wilson, elevii coreeni ce studiau in Tokyo au publicat o declaratie cerand libertate de la dominatia coloniala.Adaugand la aceasta moartea fostului împarat Gojong la 21 ianuarie 1919 au fost suspiciuni larg raspandite cum ca ar fi fost otravit, credibile deoarece incercarile anterioare ( "complotul de cafea") au fost bine-cunoscute.

La ora 14, la 1 martie 1919, cei 33 de nationalistii care au format nucleul Miscarii Samil convocati la Restaurantul Taehwagwan in Seul, au citit Declaratia de Independenta Coreana care a fost intocmita de catre istoricul Choe Nam-Seon si poetul Manhae (de asemenea cunoscut sub numele de Han Yongun). Nationalistii au planificat initial sa se adune la parcul Tapgol din centrul orasului Seul, dar au ales o locatie mai mult privata, de teama ca s-ar putea transforma intr-o revolta. Liderii miscarii au semnat documentul si au trimis o copie la Guvernatorul General, cu complimente lor.

Noi declaram prin prezenta independenta Coreei si libertatea poporului coreean. Noi îi spunem lumii ca martor al egalitatii tuturor natiunilor si i-l dam posteritatii noastre ca drept inerent.
Facem aceasta proclamatie, avand 5.000 de ani de istorie, si 20 milioane de oameni loiali, uniti. Noi facem acest pas pentru a asigura copiilor nostri tot timpul ce vine, libertatea personala în acord cu constiinta, trezirea acestei noi ere. Acesta este clar calauzirea lui Dumnezeu, miscarea principiula a anilor prezenti, intreaga rasa umana e doar cerere. Este ceva ce nu pot fi eliminat, înabusit, calusat, sau suprimat prin orice mijloace.


Liderii miscarii au telefonat apoi la sectia de politie centrala pentru a-i informa de actiunile lor si au fost arestati ulterior.
Înainte de declaratia oficiala, Coreea a difuzat, de asemenea, plangerile urmatoare pentru a fi audiate de catre poporul japonez prin documente si mass-media:
  Convingerea ca guvernul va discrimina la angajarea coreenilor fata de japonezi, au sustinut ca coreeni nu au ocupat pozitii importante in guvern.
  Cu privire la existenta inegalitatii în educatie a coreenilor si japonezilor.
  Japonezii dispretuiesc si maltrateaza coreenii în general.
  Oficialii politici, atat coreeni si japonezi, au fost aroganti.
  Nu existata nici un tratament special pentru clasa superioara sau scolari.
  Procesele administrative au fost prea complicate si legile au fost facute prea frecvent pentru publicul larg sa le urmeze.
  A fost munca fortata, care nu a fost dorita de catre public.
  Taxele au fost prea grele si poporul coreean au platit mai mult decat înainte, în timp ce obtinerea aceeasi cantitate de servicii.
  Pamantul a continuat sa fie confiscat de catre poporul japonez pentru motive personale.
  Profesorii coreeni de la sate au fost fortati sa iasa din locul de munca, deoarece japonezii încearcau sa-i suprime patrimoniul lor si învataturile.
  Dezvoltarea Coreei a fost un beneficiu pentru japonezi. Ei au argumentat ca în timp ce coreenii lucrau pentru dezvoltare, nu au beneficiat de propria lor munca.


Aproximativ 2,000,000 de coreenii au participat la mai mult de 1.500 de demonstratii, multi dintre ei au fost masacrati de fortele de politie si armata japoneza. Citata frecvent "Istoria sangeroasa de miscarea de independenta coreeana" (한국독립운동지혈사) din parcul Eunsik sustine ca 7509 de oameni au fost ucisi, raniti 15849 si 46303 arestati. De la 1 martie pana la 11 aprilie oficialii japonezi au raportat faptul ca 553 persoane au fost ucise cu peste 12.000 de arestati, în timp ce 8 politisti si politisti militari au fost ucisi si 158 au fost raniti. Multi dintre cei arestati au fost dusi la închisoarea Seodaemun în Seul, unde au fost închisi fara judecata si torturati. Cateva sute de oameni au fost ucisi în executii extrajudiciare în "casa mortii".

CREDIT: wikipedia; Tradus si adaptat de:PoppinGirlJiye@B2UTYRO

_______________________________
[You must be registered and logged in to see this image.]
avatar
PoppinGirlJiye
Admin
Admin

Mesaje : 1105
Data de inscriere : 2011-01-07
Varsta : 24
Localizare : Junhyung's heart and soul

View user profile

Back to top Go down

Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum